Modifikovaný systém hodnocení ovocných destilátů a lihovin, podle Balík 2015
Hodnocení ovocných destilátů a ostatních lihovin
Doc. Ing. Josef Balík, Ph.D.
vedoucí Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů ZF Lednice, MZLU v Brně
Název a datum soutěže:
Číslo komise:
Hodnotitel:
Vzorek
|
Vzhled + bez bodování |
Čistota vůně 0 – 5 |
Intenzita vůně 0 – 5 |
Harmonie vůně 0 - 5 |
Čistota chuti 0 - 5 |
Intenzita chuti 0 - 5 |
Harmonie chuti 0 - 5 |
Jemnost chuti 0 - 5 |
Kvalita dochuti 0 - 5 |
Typičnost destilátu 0 - 5 |
Celkový dojem 0 - 5 |
Body celkem |
1 |
Ano / Ne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Ano / Ne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Ano / Ne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ano = vzhled odpovídá druhu nebo technologii výroby destilátu nebo lihoviny
Ne = vzhled neodpovídá a destilát nebo lihovina je vyřazena z hodnocení (nepřijatelný zákal, usazenina, sraženiny nebo nepřijatelné zabarvení)
Bodové hodnocení: 5- vynikající, 4 -velmi dobrý, 3-dobrý, 2 -dostatečný, 1-nedostatečný, 0-nepřijatelný
Poznámka: Jestliže destilát nebo lihovina získají v jakémkoli hodnoceném znaku nulu, pak je vyřazen z hodnocení.
Doporučení pro udělování ocenění (max. 30 % z vystavovaných vzorků):
46 – 50: destiláty vynikající kvality
38 – 45: velmi dobré destiláty
29 – 37: dobré destiláty
20 – 28: méně přijatelné destiláty
11 – 19: nedostatečné destiláty
0 – 10: nepřijatelné a vyřazené destiláty
Popis požadavků na hodnocené znaky destilátu
Čistota vůně destilátu (hodnocení přítomnosti negativních pachů v destilátu) |
||
5 |
Vynikající |
Vůně je zcela bez negativních pachů. (příklady negativních pachů: dokapový, octový, připálený, zemitý, aldehydický, hnilobný, chemicky syntetický, zatuchlý, lékárenský, po plísních, po ředidlech, po plastech, po mýdle, po syntetických aromatech či trestích, dráždivý oxidem siřičitým aj.) |
4 |
Velmi dobrý |
Velmi málo zřetelné negativní pachy ve vůni. |
3 |
Dobrý |
Přítomné negativní pachy narušují vůni destilátu, ale ne výrazným způsobem. |
2 |
Dostatečný |
Přítomné negativní pachy výrazně narušují vůni destilátu. |
1 |
Nedostatečný |
Přítomné negativní pachy zcela převažují ve vůni destilátu. |
0 |
Nepřijatelný |
Intenzita negativních pachů je tak nepřijatelná, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Intenzita vůně destilátu (hodnocení intenzity pozitivních složek ve vůni destilátu) |
||
5 |
Vynikající |
Vynikající intenzita vůně, mimořádně výrazná a pozitivně charakteristická. |
4 |
Velmi dobrý |
Intenzivní a pozitivně charakteristická vůně. |
3 |
Dobrý |
Méně intenzivní až slabší vůně. |
2 |
Dostatečný |
Velmi slabá, nevýrazná nebo netypická vůně. |
1 |
Nedostatečný |
Zcela nevýrazná nebo netypická vůně nebo velmi nečistá vůně. |
0 |
Nepřijatelný |
Typ vůně, intenzita nebo čistota vůně jsou tak nepřijatelné, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Harmonie vůně destilátu (hodnocení vyváženosti a jemnosti vůně destilátu) |
||
5 |
Vynikající |
Vynikající harmonie vůně, dokonale vyvážená a jemná. |
4 |
Velmi dobrý |
Velmi dobrá harmonie vůně, vyvážená a jemná. |
3 |
Dobrý |
Méně sladěná vůně s nevyváženými složkami. |
2 |
Dostatečný |
Velmi slabě vyvážená vůně nebo s vystupujícími hrubými složkami. |
1 |
Nedostatečný |
Zcela neharmonická, nevyrovnaná vůně s výrazně vystupujícími hrubými složkami. |
0 |
Nepřijatelný |
Harmonie vůně je zcela nepřijatelná a je důvodem k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Čistota chuti destilátu (hodnocení přítomnosti negativních příchutí v destilátu) |
||
5 |
Vynikající |
Chuť je zcela bez negativních příchutí. (příklady negativních příchutí: dokapová, octová, připálená, zemitá, aldehydická, chemicky syntetická, hnilobná, zatuchlá, nahořklá, svíravá, nakyslá, lékárenská, po plísních, po ředidlech, po plastech, po mýdle, po syntetických aromatech či trestích, dráždivá oxidem siřičitým aj.) |
4 |
Velmi dobrý |
V chuti jsou velmi málo zřetelné negativní příchutě. |
3 |
Dobrý |
Přítomné negativní příchutě narušují chuť destilátu, ale ne výrazným způsobem. |
2 |
Dostatečný |
Přítomné negativní příchutě výrazně narušují chuť destilátu. |
1 |
Nedostatečný |
Přítomné negativní příchutě zcela převažují v chuti destilátu. |
0 |
Nepřijatelný |
Intenzita negativní příchutí je tak nepřijatelná, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Intenzita chuti destilátu (hodnocení intenzity pozitivních složek v chuti destilátu) |
||
5 |
Vynikající |
Vynikající intenzita chuti, mimořádně výrazná a pozitivně charakteristická. |
4 |
Velmi dobrý |
Intenzivní a pozitivně charakteristická chuť. |
3 |
Dobrý |
Méně intenzivní až slabší chuť. |
2 |
Dostatečný |
Velmi slabá, nevýrazná nebo netypická chuť. |
1 |
Nedostatečný |
Zcela nevýrazná nebo netypická chuť nebo velmi nečistá chuť. |
0 |
Nepřijatelný |
Typ chuti, intenzita nebo čistota chuti jsou tak nepřijatelné, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Harmonie chuti destilátu (hodnocení struktury a vyváženosti chuťových složek v destilátu) |
||
5 |
Vynikající |
Vynikající harmonie chuti, vysoce ušlechtilá, dokonale vyvážená chuť. |
4 |
Velmi dobrý |
Velmi dobrá harmonie chuti, ušlechtilá a vyvážená. |
3 |
Dobrý |
Méně sladěná chuť s nevyváženými složkami. |
2 |
Dostatečný |
Nevyrovnaná chuť se silně vystupujícími neharmonickými složkami nebo příchutěmi (např. netypicky nasládlá aj.). |
1 |
Nedostatečný |
Zcela nevyvážená chuť s výrazně vystupujícími neharmonickými složkami nebo příchutěmi (např. nepřiměřeně nasládlá aj.). |
0 |
Nepřijatelný |
Harmonie chuti je zcela nepřijatelná a je důvodem k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Jemnost chuti destilátu (hodnocení projevů jemnosti nebo hrubosti v chuti destilátu) |
||
5 |
Vynikající |
Vynikající jemnost, mimořádně lahodná a hladká chuť. |
4 |
Velmi dobrý |
Velmi dobrá jemnost chuti s hladkým projevem. |
3 |
Dobrý |
Dochuť s patrnými hrubšími, drsnými nebo pálivými tóny na kořeni jazyka. |
2 |
Dostatečný |
Hrubá, ostrá chuť, drhne, svírá nebo pálí na kořeni jazyka. |
1 |
Nedostatečný |
Výrazně hrubá, velmi ostrá chuť, silně drhne, svírá nebo pálí na kořeni jazyka. |
0 |
Nepřijatelný |
Jemnost chuti je zcela nepřijatelná a je důvodem k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Kvalita dochuti (hodnocení kvality a délky aromatičnosti po vyplivnutí nebo po polknutí destilátu) |
||
5 |
Vynikající |
Dochuť velmi čistá, výrazně plná a aromaticky velmi dlouhá. |
4 |
Velmi dobrý |
Dochuť čistá, plná a aromaticky dlouhá. |
3 |
Dobrý |
Kvalita dochuti má patrné nedostatky, je méně plná nebo aromaticky krátce trvající. |
2 |
Dostatečný |
Kvalita dochuti má výrazné nedostatky nebo je prázdná nebo velmi krátká nebo výrazně nečistá. |
1 |
Nedostatečný |
Pozitivní dochuť chybí, negativní tóny zcela převažují. |
0 |
Nepřijatelný |
Kvalita dochuti je tak nepřijatelná, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Typičnost destilátu (hodnocení, zda vzhled, vůně a chuť destilátu odpovídají uvedenému ovocnému druhu, odrůdě nebo technologie) |
||
5 |
Vynikající |
Destilát je mimořádně typický, se silným výrazem uvedeného ovocného druhu, odrůdy nebo technologie. |
4 |
Velmi dobrý |
Destilát je typický pro uvedený ovocný druh, odrůdu nebo technologii. |
3 |
Dobrá |
Destilát je méně charakteristický, s patrnými příměsi jiného ovocného druhu, odrůdy nebo technologie. |
2 |
Dostatečný |
V destilátu výrazně vystupuje jiný ovocný druh nebo technologie než je uvedeno. |
1 |
Nedostatečný |
Destilát zcela neodpovídá uvedenému ovocnému druhu nebo technologii. |
0 |
Nepřijatelný |
Originalita destilátu je nepřijatelná a je důvodem k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Celkový dojem destilátu (komplexní hodnocení vzhledu, barevných vlastností, vůně a chuti) |
||
5 |
Vynikající |
Volba bodové hodnoty slouží k jemnému bodovému rozlišení mezi hodnocenými destiláty a vyjadřuje stupeň doporučení pro konzumenta. |
4 |
Velmi dobrý |
|
3 |
Dobrý |
|
2 |
Méně přijatelný |
|
1 |
Nedostatečný |
|
0 |
Nepřijatelný |
Celkový charakter destilátu je nepřijatelný a je důvodem k jeho vyloučení z hodnocení. |
Modifikovaný systém hodnocení ovocných destilátů a lihovin, podle Balík 2015